Διαβήτης και σεξουαλική ζωή στις γυναίκες
Πολλές γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα. Εάν δεν ελέγχεται κατάλληλα, ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, που είναι απαραίτητα για την καλή σεξουαλική λειτουργία. Ακόμα, μπορεί να περιορίζει τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα, η οποία είναι απαραίτητη για την αισθητικότητα και τη λίπανση της περιοχής.
Τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικές γυναίκες είναι τα εξής:
Χαμηλή επιθυμία και διέγερση
Ο εγκέφαλος μιας γυναίκας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της σεξουαλικότητας. Όταν μια γυναίκα διεγείρεται σεξουαλικά, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στα γεννητικά όργανα, προετοιμάζοντάς τα για την επακόλουθη επαφή. Μερικές όμως φορές, η διαδικασία αυτή διαταράσσεται λόγω της βλάβης που έχουν υποστεί τα νεύρα από το διαβήτη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η γυναίκα να χάσει το ενδιαφέρον της για το σεξ, να μην αισθάνεται τα ευχάριστα ερεθίσματα ή το σώμα να μην μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Κολπική ξηρότητα
Τυπικά, ο κόλπος υγραίνεται όταν μια γυναίκα διεγείρεται σεξουαλικά. Στο σακχαρώδη όμως διαβήτη, η ύγρανση του κόλπου διαταράσσεται με αποτέλεσμα να μένει ξηρός και στενός. Τελικό αποτέλεσμα είναι η επαφή να είναι επίπονη και άβολη. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας με λιπαντικά. Μία ακόμη εναλλακτική, είναι η εφαρμογή τοπικά οιστρογόνων.
Μυκητιασικές λοιμώξεις και ουρολοιμώξεις
Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες ή επακόλουθες ουρολοιμώξεις, ερεθίζουν τα έξω γεννητικά όργανα και την περιοχή του κόλπου.
Οργασμικά προβλήματα
Ο οργασμός είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που απαιτεί ανεμπόδιστη αιματική ροή, σωστή και απρόσκοπτη μεταφορά νευρικών σημάτων και αισθητικότητα. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αυτούς τους παράγοντες.
Κατάθλιψη και άγχος
Το να αντιμετωπίζει κανείς στο σακχαρώδη διαβήτη είναι μια επίπονη και αγχωτική διαδικασία. Οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης τους, να ακολουθούν συγκεκριμένη δίαιτα, να λαμβάνουν τα φάρμακα και την ινσουλίνη τους κατά γράμμα. Με τόσα πράγματα και με το επακόλουθο στρες, δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις ιδιαίτερες στιγμές τους.
Τι μπορεί να κάνει μια διαβητική γυναίκα; Το πρώτο και κύριο είναι να επισκεφθεί το γιατρό της. Τόσο ο διαβήτης, όσο και άλλοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για μια ενδεχόμενη επιδείνωση της σεξουαλικής υγείας, όπως η εμμηνόπαυση, άλλη φαρμακευτική αγωγή και προβλήματα σχέσεων. Ένας αναλυτικός έλεγχος είναι σε θέση να αναδείξει την αιτία του προβλήματος.
Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει ο έλεγχος του σακχάρου, τόσο για τη σεξουαλική, όσο και για τη συνολική υγεία. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή τους σύμφωνα με τις δοθείσες οδηγίες και να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους.
Τέλος, μερικές γυναίκες βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμη την ψυχολογική υποστήριξη. Είναι γνωστό πως η αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να είναι ένα τεράστιο βάρος για κάθε άνθρωπο. Ένας ειδικός, μπορεί να βοηθήσει τόσο τη γυναίκα, όσο και το σύντροφό της να αντιμετωπίζουν μαζί το βάρος αυτό.