Ουρολοιμώξεις

Ακράτεια

Πρόπτωση

Ταινίες ακράτειας

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Πλέγμα κυστεοκήλης

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα θέμα που απασχολεί τις γυναίκες από τη γέννηση έως την τρίτη ηλικία. Πολλαπλοί παράγοντες καθιστούν τη γυναίκα περισσότερο ευάλωτη στους μικροοργανισμούς που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις. Η ανατομία της περιοχής, το μικρό μήκος της ουρήθρας, η γειτνίαση με τον κόλπο και την περιοχή του πρωκτού είναι σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Παράλληλα, το μικροπεριβάλλον του κόλπου αλλά και ορμονικές διαταραχές, συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Οι ουρολοιμώξεις αυτές μπορεί να εμφανίζονται ως απλές κυστίτιδες ή να προκαλούν περισσότερα και πιο ηχηρά συμπτώματα. Στην απλή κυστίτιδα, η γυναίκα αισθάνεται επιτακτικότητα, την ισχυρή ανάγκη για ούρηση, πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα χωρίς να βγάζει πολλά ούρα ενώ κατά την ούρηση αισθάνεται κάψιμο. Σε πιο πολύπλοκες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, πόνος στην κοιλιά ή την περιοχή των νεφρών, έμετος, ανορεξία και αιματουρία. Άλλες ουρολοιμώξεις εκδηλώνονται παράλληλα με κολπίτιδες ενώ άλλες είναι σαφώς συνδεδεμένες με γεγονότα όπως η σεξουαλική επαφή. Σε άλλες περιπτώσεις, μια ουρολοίμωξη μπορεί να επανεμφανίζεται παρά τη σωστή αντιμετώπιση και την τήρηση των οδηγιών, όπως συμβαίνει στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. τέλος, υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα βιώνει συμπτωματολογία ουρολοίμωξης, χωρίς να ανευρίσκεται κάτι παθολογικό στις εξετάσεις.

Στις ουρολοιμώξεις η διάγνωση βασίζεται τόσο στον κλινικό όσο και στον εργαστηριακό έλεγχο.

Η λήψη ενός σωστού ιστορικού είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή διάγνωση. Η πλήρης καταγραφή των συμπτωμάτων, η αναγνώριση συνοδών καταστάσεων που μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης ή κάπνισμα) και η ενδελεχής μελέτη του προηγούμενου ιστορικού μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες. Ακόμη, η καταγραφή των τυχόν παλαιότερων επεισοδίων ουρολοίμωξης αλλά και πληροφορίες για την παιδική ηλικία μιας γυναίκας μπορεί να κατευθύνουν τη διάγνωση.

Η κλινική εξέταση είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν η γυναίκα εμφανίζει συμπτώματα πόνου στην κοιλιά ή την οσφύ και ενοχλήσεις στα έξω γεννητικά όργανα ή τον κόλπο. Συχνά, μια ουρολοίμωξη μπορεί να συνοδεύεται από κολπίτιδα ή και το αντίθετο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λήψη ενός καλού ιστορικού και μια αδρή γυναικολογική εξέταση είναι σε θέση να διακρίνουν το πρόβλημα.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος στη συνέχεια μασ δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία και τη μορφολογία του ουροποιητικού συστήματος. Η αναγνώριση σημείων από τους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη, όπως συγγενείς ανωμαλίες, λιθίαση ή νεοπλασίες, μας βοηθούν πολύ στη διαγνωστική διαδικασία και τη μετέπειτα θεραπευτική προσέγγιση.

Τέλος, ο εργαστηριακός έλεγχος με καλλιέργειες ούρων ή στοχευμένες άλλες εξετάσεις θα ολοκληρώσουν το διαγνωστικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μια θετική καλλιέργεια δε σημαίνει απαραίτητα και αντιβίωση. Επίσης δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις να θεραπεύεται και ο σύντροφος. Τέλος, ανάλογα με το ιστορικό και τη συμπτωματολογία, ο γιατρός σας μπορεί να κρίνει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ώστε να επιβεβαιωθούν ή να αποκλειστούν συνοδές καταστάσεις.

Η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων είναι πάρα πολύ σημαντική. Σε μια τεκμηριωμένη ουρολοίμωξη πρέπει να γίνεται η κατάλληλη επιλογή του σκευάσματος ανάλογα με τη θέση λοίμωξης, τις διεθνείς οδηγίες και με γνώμονα την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιωτικά στην Ελλάδα. Η χρήση ισχυρών αντιβιωτικών, αλόγιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, μας έχει αφήσει με λίγες επιλογές, ειδικά όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε απλές, καθημερινές, μη επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις. Η χρήση λοιπών αντιβιωτικών φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού σας για πάντα εξατομικευμένα και ορθολογικά.

Το είδος της αγωγής και η διάρκειά της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη διαγνωστική διαδικασία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις όπου θα χρειαστεί η λήψη χημειοπροφύλαξης (μικρές δόσεις αντιβιώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα), αλλά και άλλες καταστάσεις όπου μια θετική καλλιέργεια χωρίς συμπτώματα δε θα χρειαστεί καμία αγωγή. Παράλληλα, ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει για τη σωστή και τεκμηριωμένη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής όπως τα cranberries και τα προβιοτικά. Όπως και σε κάθε αγωγή, έτσι και τα συμπληρώματα έχουν τη χρησιμότητά τους, όταν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο για τη σωστή ένδειξη.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι μια συχνή κατάσταση με τεράστιες επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας, όσο και ψυχικής, ενώ παράλληλα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Η ακράτεια ούρων δεν είναι ένα πρόβλημα της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας, με κύριους παράγοντες κινδύνου το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον τοκετό (κυρίως τον φυσιολογικό) και άλλους. Με τη μείωση των οιστρογόνων που έχουν σε ένα βαθμό προστατευτική δράση, μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος και η επίπτωση αυξάνονται.

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες μπορεί να διακριθεί σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η αμιγής ακράτεια από προσπάθεια. Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια των ούρων γίνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Χαρακτηριστικά, η γυναίκα που θα βήξει, θα ανέβει σκαλιά, θα χορέψει, θα σηκώσει βάρος, θα εμφανίσει απώλεια ούρων.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η επιτακτική ακράτεια. Στην περίπτωση αυτή η κύστη συσπάται χωρίς να μας έχει προειδοποιήσει, δημιουργώντας ένα έντονο και επιτακτικό αίσθημα για ούρηση, που συνοδεύεται με απώλεια ούρων. Το αίσθημα αυτό μπορεί να πυροδοτείται από ερεθίσματα όπως ο ήχος του τρεχούμενου νερού ή της βροχής.

Η τρίτη κατηγορία αποτελεί έναν συνδυασμό των δύο προηγούμενων καταστάσεων.

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες δεν είναι κάτι το φυσιολογικό, ούτε και επακόλουθο της ηλικίας. Είναι μια κατάσταση παθολογική, για την οποία ευθύνονται συγκεκριμένες καταστάσεις και μπορεί να διορθωθεί. Η χρήση πάνας ή σερβιέτας επί μονίμου βάσεως δεν είναι λύση του προβλήματος.

Η διερεύνηση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα αντιμετώπιση.

Η λήψη ενός καλού ιστορικού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διάγνωσης. Από την εφηβική ζωή μέχρι σήμερα, κάθε λεπτομέρεια μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την πάθηση. Η αναγνώριση παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι κυοφορίες, οι τοκετοί αλλά και συνοδές παθήσεις όπως οι θυρεοειδοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης πρέπει να αναγνωριστούν και να αξιολογηθούν ανάλογα. Η χρήση προτυπωμένων ερωτηματολογίων, είναι σε θέση να αναδείξουν την πάθηση και να αποτυπώσουν αντικειμενικά κάθε συμπτωματολογία.

Η κλινική εξέταση στις περισσότερες περιπτώσεις ολοκληρώνει τη δίαγνωση. Ειδικά test, γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα είναι σε θέση να αναδείξουν τη διάγνωση. Παράλληλα, μια απλή γυναικολογική εξέταση, είναι απαράιτητη ώστε να αξιολογηθεί ο κόλπος, η συνύπαρξη τυχόν πρόπτωσης, η επίπτωση της ακράτειας ή των βοηθημάτων που χρησιμοποιούνται στα έξω γεννητικά όργανα αλλά και η ποιότητα του κόλπου σε περίπτωση που χρειαστεί χειρουργική απόκατάσταση.

Περαιτέρω έλεγχος δεν είναι συχνά απαραίτητος. υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ο γιατρός σας θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως έιναι η καλλιέργεια ούρων, αιματολογικές εξετάσεις ή κυστεοσκόπηση. Σπανιότερα, μπορεί να απαιτηθεί ουροδυναμικός έλεγχος.

Σε γενικές γραμμές η ακράτεια ούρων αποτελεί μια πάθηση εύκολα αναγνωρίσιμη. Χρειάζεται όμως εμπειρία, εξοικείωση με το αντικείμενο και ενασχόληση με την ουρογυναικολογία ώστε να επιτευχθεί το προδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η αντιμετώπιση της ακράτειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ακράτειας.

Το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση είναι η ρύθμιση τυχόν συνοδών παθολογικών καταστάσεων και η μέριμνα για την αποφυγή συνηθειών που ενδεχομένως επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στην περίπτωση της επιτακτικής ακράτειας η αντιμετώπιση είναι συνήθως φαρμακευτική. Σήμερα διαθέτουμε πληθώρα φαρμάκων, ασφαλών και αποτελεσματικών, που σε κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να δώσουν λύση σε κάθε πρόβλημα. Οι αγωγές αυτές είναι μακροχρόνιες. Σε ενδεχόμενο αποτυχίας ή μη δυνατότητας λήψης φαρμάκων, απλές χειρουργικές παρεμβάσεις. όπως το BOTOX στην ουροδόχο κύστη είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα.

Στην περίπτωση της ακράτειας από προσπάθεια η αντιμετώπιση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό χειρουργική. Πριν από την επέμβαση, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους εάν χρειάζεται, σε συνδυασμό με ασκήσεις πυελικού εδάφους. Το χειρουργείο της ακράτειας είναι γρήγορο και ελάχιστα επεμβατικό. Την επομένη η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της και στη διραστηριότητά της. Τα υλικά που διαθέτουμε σήμερα (ταινίες ακράτειας) είναι δοκιμασμένα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση. Η τοποθέτηση είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς ουλές και σημάδια και με μηδαμινές παρενέργειες.

Ο εξειδιεκυμένος στη γυναικεία ακράτεια και την ουρογυναικολογία γιατρός, μπορεί να σας κατευθύνει στην καλύτερη και πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ακράτεια δεν είναι φυσιολογική και μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Τολμήστε το!

Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.