Τι είναι το Rezūm;

Ενδείξεις

Το Rezūm ενδείκνυται για κάθε άντρα με συμπτώματα καλοήθους υπερτροφίας προστάτη, αντί για τη φαρμακευτική αγωγή ή μια χειρουργική παρέμβαση. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια πάθηση που αφορά περισσότερους από τους μισούς άντρες άνω των 50 ετών. Το Rezūm δεν εμφανίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής (υπόταση, ελάττωση ερωτικής επιθυμίας, απουσία εκσπερμάτισης) και εκμηδενίζει τις επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων (στενώματα ουρήθρας, στυτική δυσλειτουργία, απώλεια εκσπερμάτισης, αιμορραγία, ακράτεια ούρων) και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία. To Rezūm είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε περιπτώσεις μέσου λοβού, όπου η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική.

Μέθοδος

Το Rezūm δεν καίει, κόβει ή καταστρέφει τον προστατικό ιστό. Η μέθοδος πραγματοποιείται με την έγχυση ατμού μέσα στον προστάτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μέγεθος του προστάτη να μειωθεί προοδευτικά, μέσα σε διάστημα 4-12 εβδομάδων, έως και 40%. Η χρήση του ατμού και όχι ηλεκτρικής ή θέρμικής ενέργειας και laser, εκμηδενίζει τις επιπλοκές και καθιστά το Rezūm τη λειγότερο επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη.

Αποτελέσματα

Η αποτελεσματικότητα του Rezūm είναι αποδεδειγμένη, τόσο στην αντικειμενική ελάττωση των συμπτωμάτων από την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, όσο και στην υποκειμενική ικανοποίηση των ασθενών που το επιλέγουν. Ακόμη περισσότερο, τα αποτελέσματα του Rezūm διατηρούνται στο χρόνο. Λόγω της αποτελεσματικότητας και του προφίλ ασφάλειας του Rezūm, η Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία ήδη το έχουν εντάξει στις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδουν για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

Ασφάλεια

Το Rezūm είναι μια μέθοδος που πραγματοποιείται με μέθη (όπως μια γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση) ή ακόμη και με τοπική αναισθησία. Σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους όπως το TURis, διαρκεί ελάχιστα λεπτά. Παράλληλα, δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο άντρας που υποβάλλεται σε θεραπεία με Rezūm, άμεσα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα, ελάχιστα μετά την επέμβαση. Τέλος, η χρήση του ατμού σε αντίθεση με την ενέργεια που χρησιμοποιούν μέχρι τώρα οι άλλες τεχνικές, εκμηδενίζει τον κίνδυνο αιμορραγίας, μεταγγίσεων και άλλων επιπλοκών.

Επιπλοκές

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του Rezūm σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης της υπετροφίας του προστάτη, είναι οι μηδενικές επιπλοκές. Η φαρμακευτική αγωγή για τον προστάτη προκαλεί υπόταση και απουσία εκσπερμάτισης ή και απώλεια της ερωτικής επιθυμίας λόγω μείωσης της τεστοστερόνης. Αντίστοιχα, οι χειρουργικές επεμβάσεις, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία (μόνιμη απουσία εκσπερμάτισης, στυτική δυσλειτουργία), μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια και στενώματα ουρήθρας και αυχένα κύστης, μπορεί να απαιτήσουν μετάγγιση σε αιμορραγίες ή ενδοφλέβια αντιβιοτικά σε περίπτωση πρόκλησης ουρολοίμωξης σε ποσοστά που κατά περίπτωση μπορεί να φτάσουν και το 10%. Το Rezūm σαφέστατα υπερέχει σε κάθε κατηγορία.

To Rezūm είναι ο πλέον ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη. Εύκολο και γρήγορο σαν να παίρνουμε ένα φάρμακο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό σαν ένα χειρουργείο. Χωρίς όμως τις παρενέργειες του φαρμάκου, χωρίς τις επιπλοκές του χειρουργείου. Γνωρίστε το Rezūm.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη διαδικασια;

A

Ο γιατρός σας θα μελετήσει το ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει ένα υπερηχογράφημα και μια κυστεοσκόπηση για να ολοκληρωθεί η προεγχειρητική εκτίμηση. Επίσης θα αξιολογήσει τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε και συνοδά προβλήματα υγείας σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να τεθεί η σωστή ένδειξη για την επέμβαση και να συλλεχθούν όλες οι απαραίτητες κλινικες πληροφορίες για μια επιτυχημένη έκβαση.

A

Το χειρουργείο διαρκεί ελάχιστα. Η εισαγωγή πραγματοποιείται την ίδια ημέρα και πολύ γρήγορα μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο. Λόγω της απλής μέθης (όπως γίνεται σε μια γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση), δεν περιμένουμε καμία παρενέργεια από την αναισθησία. Η ίδια η μέθοδος, με τη χρήση του ατμού, σέβεται τους ιστούς στους οποίους εφαρμόζεται χωρις να προκαλεί τραύματα, κακώσεις ή αιμορραγίες.

A

Κατά την έξοδο, ο ασθενής μπορεί να φέρει καθετήρα για λίγες ημέρες (ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη), χωρίς ουροσυλλέκτη, με μία βαλβίδα για την ούρηση. Θα ακολουθήσει μια αγωγή με ένα απλό αντιβιοτικό και ήπια παυσίπονα εφόσον χρειαστούν. Άμεσα, μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες, με ασφάλεια, χωρίς περιορισμούς.

A

Μετά την αφαίρεση, δεν υπάρχει πλέον καμία οδηγία. Σιγά σιγά θα παρατηρήσετε ότι η ούρηση γίνεται περισσότερο ελεύθερη και τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η διαδικασία είναι προοδευτική και ξεκινα σε μόλις δυο εβδομάδες. Οποιαδήποτε αγωγή για τον προστάτη διακόπτεται και πλέον απολαμβάνετε μια νέα ποιότητα ζωής.

Γιώργος Ε. Κουσουρνάς, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Ρόδος

Ακολουθήστε μας

Copyright: Giorgos Kousournas, 2019