Ανδρολογία

Η Ανδρολογία είναι η εξειδίκευση της Ουρολογίας που ασχολείται με το ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα του άνδρα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για  παθήσεις και καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνδρας καθώς και τους πλέον σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης που προσφέρουμε.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η περιοδική ή συνεχής αδυναμία επίτευξης στύσης ικανής για διείσδυση και ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Αποτελεί μια σεξουαλική δυσλειτουργία, μαζί με τις διαταραχές επιθυμίας, οργασμού και ικανοποίησης και τα προβλήματα εκσπερμάτισης.

 Συχνά η αντιμετώπιση της στυτικής δυλσιετουργίας γινόταν με τρόπο που καταπολεμούσε, όχι πάντα με επιτυχία, το σύμπτωμα. Η ευρεία διάδοση των χαπιών, η αλόγιστη και μη ορθολογική και τεκμηριωμένη χρήση τους, οδήγησε σε μια απαξίωση του προβλήματος και σε μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του φαρμάκου. Τα πράγματα όμως είναι, και πρέπει να είναι πολύ διαφορετικά.

Σήμερα διαθέτουμε την ικανότητα να διαγνώσουμε τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας και να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα της πρόληψης, μια και η επάρκεια του στυτικού μηχανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική μας υγεία.

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι ένα πρόβλημα σπάνιο, αποτελεί όμως ακόμη και σήμερα ένα πρόβλημα για το οποίο οι άντρες δυσκολεύονται να μιλήσουν στο γιατρό τους.  Η έγκαιρη διάγνωση είναι σε θέση να δώσει τη λύση. Όπως πάντα, το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο, είναι όμως και το πιο σημαντικό για τη λύση του προβλήματος.

Οι διαταραχές εκσπερμάτισης εντάσσονται στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στην κατηγορία αυτή, είναι η γρήγορη και πρόωρη εκσπερμάτιση και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή ακόμα και η αδυναμία επίτευξής της. Παράλληλα υπάρχουν και προβλήματα όπως η παλίνδρομη εκσπερμάτιση, που συνήθως προκαλλούνται από φάρμακα ή προηγούμενα χειρουργεία.

Καμία περίπτωση δεν είναι ίδια. Απαιτείται ενδελεχής, εξειδικευμένος έλεγχος, ώστε να αναδειχθεί η αιτία και το ακριβές είδος του προβλήματος. Μετά από αυτό το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, θα καταστρωθεί μια στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος, βασισμένη στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε άνδρα.

Οι άνδρες δεν “παθαίνουμε” προστάτη, αλλά γεννιόμαστε με αυτόν. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας ο οποίος βρίσκεται μπροστά από την κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, το σωληνάκι απ΄όπου περνούν τα ούρα κατά την ούρηση. Ο προστάτης μεγαλώνει μαζί μας, γερνάει μαζί μας και μπορεί να πάθει όσα παθαίνει και ο υπόλοιπος οργανισμός.

Τα προβλήματα που συχνότερα μας απασχολούν είναι η καλοήθης υπερπλασία, όταν δηλαδή ο προστάτης εμποδίζει την έξοδο των ούρων, προκαλώντας αντίστοιχα συμπτώματα, οι φλεγμονές, μικροβιακές και μη, γνωστές και με τους όρους οξεία και χρόνια προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη.

Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί ή και να προληθφεί. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Η γονιμότητα είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Από εκατομμύρια σπερματοζωάρια, ένα μόνο θα καταφέρει να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα; Πόσο και υπό ποιες συνθήκες πρέπει να προσπαθεί; Ποιος είναι ο έλεγχος που χρειάζεται για τον έλεγχο της γονιμότητας ενός άνδρα; Υπάρχουν λύσεις

Ο άντρας είναι το 50% της εξίσωσης της γομιμοποίησης, άρα και το 50% του αποτελέσματος, ακόμη και όταν αυτό είναι αρνητικό. Ο εξειδικευμένος έλεγχος είναι σε θέση να καταδείξει τυχόν προβλήματα στη γονιμότητα ενός άνδρα, να απαντήσει στα προηγούμενα και άλλα τόσα ερωτήματα, ακόμη και να δώσει τη λύσει σε περιπτώσει όπου ακόμη και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή φαντάζει δύσκολη.

Τα έξω γεννητικά όργανα απαρτίζονται από το πέος και τους όρχεις μέσα στο όσχεο (σακουλάκι). Κάθε ένα από αυτά έχει μια συγκεκριμένη λειτουργικότητα (χρησιμότητα) και μορφολογία (εμφάνιση).

Οι επεμβάσεις στα έξω γεννητικά όργανα πραγματοποιούνται όταν κάποιος άνδρας επιθυμεί την αλλαγή της μορφής τους, ή όταν επηρεάζεται η λειτουργικότητά τους. Αυτό εξυπηρετούν οι επεμβάσεις για το χαλινό τους πέους και την ακροποσθία (περιτομή, κοσμητική περιτομή), αλλά και η πλαστική οσχέου και οι επεμβάσεις αύξησης του μεγέθους του πέους.

Παράλληλα όμως, όπως όλα τα όργανα, τα γεννητικά όργανα υπόκεινται σε λοιμώξεις και φλεγμονές, αλλά και σε νεοπλασματικές παθήσεις (καρκίνοι). 

Ενημερωθείτε για τις καταστάσεις αυτές και απευθυνθείται στον εξειδικευμένο ανδρολόγο για περισσότερες πληροφορίες.

Γυναικολογική Ουρολογία

Η Ουρολογική γυναικολογία ασχολείται με τις παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού στις γυναίκες. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις καταστάσεις αυτές και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις από τους τους άνδρες. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές στις γυναίκες όλων των ηλικιών, με διαφορετικούς αιτιολογικούς και προδιαθεσικούς παράγοντες σε κάθε ηλικία, ενώ παράλληλα αποτελούν και τις συχνότερες βακτηριακές λοιμώξεις στο γυναικείο φύλο. 

Παρά τη συχνότητά τους όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των ουρολοιμώξεων δεν αντιμετωπίζονται σωστά με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν. Ακόμη, συνεχίζουν να ανακυκλώνονται εμπειρικοί και μη τεκμηριωμένοι τρόποι, τόσο για την προστασία από τις ουρολοιμώξεις, όσο και για την αντιμετώπισή τους, με πενιχρά αποτελέσματα.

Ενημερωθείτε σήμερα για τη σωστή θεραπεία των ουρολοιμώξεων και για τους τρόπους προστασίας από αυτές.  

Η εγκράτεια των ούρων στις γυναίκες αποτελεί έναν πολύπλοκο και λεπτό μηχανισμό που βασίζεται σε ανατομικές δομές της κύστης, της ουρήθρας και του “πατώματος” της πυέλου (λεκάνης) που λέγεται πυελικό έδαφος. Η διαταραχή των λεπτών ισορροπιών μεταξύ των δομών αυτών, συνήθως με την κύηση και το φυσιολογικό τοκετό, μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων, άλλοτε άλλου βασθμού. 

Η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό σήμερα, ακόμη και σε γυναίκες πολύ μικρής ηλικίας. Η απώλεια ούρων με το βήχα, το φτέρνισμα, το χορό, το σήκωμα μιας τσάντας δεν είναι φυσιολογικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης της ακράτειας.

Αντίστοιχα με την περίπτωση της ακράτειας, η πρόπτωση των πυελικών οργάνων οφείλεται στη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των δομών κυρίως της πυέλου (λεκάνης). Η ισορροπία αυτή διαταράσσεται από ποικίλους παράγοντες όπως οι κυήσεις, το σωματικό βάρος, οι ενδοκοιλιακές πιέσεις αλλά και την εμμηνόπαυση και τα γυναικολογικά χειρουργεία. 

Τα προβλήματα που προκαλεί η πρόπτωση δεν είναι μόνο αισθητικά, αλλά και λειτουργικά. Ενημερωθείτε για την πρόπτωση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Επανορθωτική Ουρολογία

Η Επανορθωτική Ουρολογία είναι η χειρουργική εξειδίκευση που έχει σαν στόχο την αποκατάσταση της λειτουργία ή και μορφής του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος. Διαβάστε περισσότερα για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς και για τις λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο. Η επανορθωτική ουρολογία στη στυτική δυσλειτουργία ασχολείται με την πεϊκή πρόθεση, τον προσθετικό μηχανισμό εκείνο που τοποθετείται χειρουργικά και δίνει τη δυνατότητα στον άνδρα να ελέγχει τη στύση του όπως το επιθυμεί.

Η πεϊκή πρόθεση αποτελεί σήμερα μια δοκιμασμένη και ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης της στυτικής ικανότητας, ιδίως μετά από χειρουργεία ριζικής προστατεκτομής, νευρολογικές βλάβες ή αποτυχία της φαρμακευτικής αντιμετώπισης

Μάθετε περισσότερα για τη λύση και το χειρουργείο της πεϊκής πρόθεσης, δείτε πως λειτουργεί και ενημερωθείτε υπεύθυνα από τον εξειδικευμένο χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο.

Η ακράτεια των ούρων στον άνδρα είναι κατά κύριο λόγο μετεγχειρητική. Τόσο τα ενδοσκοπικά χειρουργεία, πολύ περισσότερο η ριζική προστατεκτομή (η επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη), αλλά και η ακτινοβολία στην περιοχή, είναι ικανά να προκαλέσουν ακράτεια ούρων.

Η επανορθωτική ουρολογία ασχολείται με τη χρήση προσθετικών υλικών, ταινιών ακράτειας και τεχνητού σφιγκτήρα σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάθετε σήμερα για τις χειρουργικές αυτές τεχνικές, δείτε τα προσθετικά υλικά και ενημερωθείτε υπεύθυνα για την αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου.

Τα στενώματα ουρήθρας μπορεί να είναι επίκτητα και σπανιότερα συγγενή (από τη γέννηση). Κάποιες λοιμώξεις τις ουρήθρας, καταστάσεις του δέρματος, ενδοσκοπικές επεμβάσεις, ακόμα και η τοποθέτηση καθετήρα μπορεί να προκαλέσουν στενώματα στην ουρήθρα. Τα στενώματα αυτά μπορεί να αφορούν σε ένα σημείο, περισσότερα ή και σε όλο το μήκος της ουρήθρας και να προκαλούν ποικίλα συμπτώματασ ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους.

Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη τεχνική είναι η ανδοσκοπική διάνοιξή τους, σε συνδυασμό με τις διαστολές της ουρήθρας. Γνωρίζουμε όμως ότι οι πρακτικές αυτές έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα ενώ τα αποτελέσματά τους δεν αντέχουν στο χρόνο, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται, επιδεινώνοντας κάθε φορά το πρόβλημα.

Τα στενώματα ουρήθρας απαιτούν προσεκτικό έλεγχο και χαρτογράφηση, με εξειδιεκυμένες τεχνικές (ουρηθρογραφία). Η επανορθωτική ουρολογία ασχολείται με την τεχνική της ουρηθροπλαστικής, τη χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης της βατότητας της ουρήθρας με εξειδικευμένες τεχνικές.

Η πεϊκή κάμψη μπορεί να είναι είτε συγγενής (από τη γέννηση), ή επίκτητη (νόσος Peyronie). Στην πρώτη περίπτωση υπεύθυνη φαίνεται να είναι μια διαταραχή κατά την ανάπτυξη των σηραγγωδών σωμμάτων του πέους, ενώ στη δεύτερη πιθανολογείται ότι ένα τραύμα ή πολλαπλοί μικροτραυματισμοί κατά την επαφή έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητα των σηραγγωδών εστιακά.

Το αποτελέσμα της πεϊκής κάμψης είναι η αλλαγή στη μορφολογία του πέους αλλά και στη λειτουργικότητά του, άλλοτε άλλου βαθμού. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σε θέση να προλάβει την εξέλιξη της πάθησης, ακόμη και να καταστήσει τη χειρουργική παρέμβαση μη απαραίτητη, εάν εφαρμοστεί η κατάλληλη και τεκμηριωμένη στρατηγική αντιμετώπισης. 

Σε περίπτωση εγκατεστημένων βλαβών και μορφολογικών αλλοιώσεων, η επανορθωτική χειρουργική διαθέτει στη φαρέτρα της ποικίλες χειρουργικές τεχνικές για την αποκατασταση της πεϊκής κάμψης. 

Συρίγγια ονομάζονται οι μη φυσιολογικές επικοινωνίες μεταξύ χώρων που υπό κανονικές συνθήκες δεν επικοινωνούν. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κύστη και ο κόλπος (κυστεοκολπικό συρίγγιο), ο ουρητήρας και ο κόλπος (ουρητηροκολπικό συρίγγιο) και άλλα. Τα συρρίγγια μπορεί να οφείλονται στο φυσιολογικό τοκετό, αλλά πολύ συχνότερα είναι αποτέλεσμα μιας γυναικολογικής ή ουρολογικής επέμβασης.

Τα συμπτώματα στις περιπτώσεις των συριγγίων μπορεί να είναι πολύ ήπια ή ακόμη και να μοιάζουν με απλές ουρολοιμώξεις ή κωλικούς του νεφρού. Η σωστή μελέτη του ιστορικού, σε συνδυασμό με έναν ενδελεχή έλεγχο, μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα και να οδηγήσει στη λύση του.

Ο ουρητήρας είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από τους νεφρούς προς την ουροδόχο κύστη. Λόγω της θέσης και του μεγέθους του μπορεί συχνά να τραυματιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στενώσεις, συρίγγια ή ακόμη και προβλήματα που απαιτούν τη μόνημη χρήση εξωτερικών παροχετέυσεων του νεφρού (νεφροστομία).

Η επανορθωτική ουρολογία είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις βιώσιμες και αποτελεσματικές, ακόμη και στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις. Ενημερωθείτε για τις τεχνικές αποκατάστασης του ουρητήρα, υπέυθυνα και τεκμηριωμένα.

Γιώργος Ε. Κουσουρνάς, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Ρόδος

Ακολουθήστε μας

Copyright: Giorgos Kousournas, 2019