Χοληστερίνη-τριγλυκερίδια και η σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Τα λιπίδια είναι λιπαρά τα οποία αποτελούν ένα καύσιμο για τον οργανισμό. Παράλληλα, συμμετέχουν στο σχηματισμό κυτταρικών δομών. Για να αξιολογήσουμε τα λιπίδια, μετράμε τα εξής:

Την HDL χοληστερόλη ή «καλή» όπως έχει γίνει γνωστή, γιατί επεξεργάζεται στο συκώτι και αποβάλλεται από τον οργανισμό, την LDL ή «κακή» χοληστερόλη, η οποία μπορεί να εναποτίθεται στο τοίχωμα των αγγείων και προκαλεί αθηροσκλήρωση και τα τριγλυκερίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή μεταβολικό σύνδρομο.

Σε μελέτη που έγινε το 2016, αξιολογήθηκε το λιπιδαιμικό προφίλ γυναικών σε συνάρτηση με τη σεξουαλική λειτουργία τους. Βρέθηκε λοιπόν ότι οι γυναίκες με δυσλιπιδαιμία, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα με τη διέγερση, την ύγρανση, τον οργασμό τον πόνο και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Ακόμα, εξέφραζαν μεγαλύτερη δυσφορία για τη σεξουαλική τους ζωή.

Όταν μια γυναίκα διεγείρεται σεξουαλικά, τα αγγεία στα γεννητικά όργανα διατείνονται ώστε να αυξηθεί η αιματική ροή, προετοιμάζοντας το σώμα για τη σεξουαλική επαφή. Το αίμα στο κολπικό τοίχωμα, είναι υπεύθυνο για την ύγρανση του κόλπου. Η κλειτορίδα και τα χείλη του αιδοίου διογκώνονται λόγω της αυξημένης ροής. Οι διαδικασίες αυτές διαταράσσονται στην περίπτωση της δυσλιπιδαιμίας, όταν τα αγγεία έχουν επηρεαστεί, με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική προετοιμασία και απάντηση του σώματος.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, έχει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ίνες και η αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών σε συνδυασμό με την άσκηση, είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Η διατήρηση του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν επιπλέον βήματα για τη διατήρηση της συνολικής αλλά και της σεξουαλικής υγείας