Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σήμερα

Στις ΗΠΑ, το CDC (Centers for Disease Control, από τα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς για τις λοιμώξεις), κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ περιπτώσεων γονόρροιας, σύφιλης και λοίμωξης από χλαμύδια. Τα χλαμύδια αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ η γονόρροια και η σύφιλη εμφανίζουν αύξηση 67% και 76% αντίστοιχα, από το 2013 έως το 2017. Συνολικά, 2.3 εκατομμύρια περιπτώσεις καταγράφηκαν και για τις 3 παθήσεις, με το 2017 να είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όπου οι αριθμοί εμφανίζουν έντονη αυξητική τάση.

Η γονόρροια, η πάθηση που προκαλείται από το μικρόβιο Neisseria gonorrhoeae, αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία. Από το 1940, όπου η πενικιλίνη είχε αρχικά δοκιμαστεί με επιτυχία για την καταπολέμηση της πάθησης, το μικρόβιο σταδιακά έχει αναπτύξει αντοχή σε κάθε αντιβιοτικό που διαθέτουμε σήμερα. Στην Ευρώπη και στην Αυστραλία έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα «σούπερ-γονόρροιας» όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, σημειώνοντας πως η μάχη απέναντι στα ανθεκτικά μικρόβια χάνεται μέρα με τη μέρα, μια και τα διαθέσιμα πια όπλα είναι ελάχιστα.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, το σεξ χωρίς προφυλάξεις σε όλα τα επίπεδα, η μη εμφάνιση συμπτωμάτων, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Το CDC, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, εξέδωσε συγκεκριμένες ειδικές συστάσεις:

  • Κάθε ένας, από την ηλικία των 13 έως την ηλικία των 64 ετών, πρέπει να ελεγχθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του για HIV. Όσοι επιδίδονται σε σεξ χωρίς προφυλάξεις ή χρησιμοποιούν κοινά υλικά ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών, πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον σε ετήσια βάση.
  • Γυναίκες κάτω των 25, πρέπει να ελέγχονται ετησίως για χλαμύδια και γονόρροια.
  • Όλοι οι άνδρες που έχουν επαφές με άνδρες πρέπει να ελέγχονται για σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια, τουλάχιστον σε ετήσια βάση, εκτός και αν έχουν πολλούς ή/και περιστασιακούς σεξουαλικούς συντρόφους.
  • Όλες οι έγκυοι, πρέπει να ελέγχονται για σύφιλη, HIV και ηπατίτιδα Β.

Το προφυλακτικό προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ας έχουμε στο μυαλό μας, ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως από άτομα που δε γνωρίζουν ότι φέρουν τα μικρόβια αυτά.

Η προστασία απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα δεν αφορά μόνο στη μετάδοση σε άλλους. Ας γνωρίζουμε ότι οι λοιμώξεις αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας .

Η υγεία μας έχει αξία. Ας σεβόμαστε το σώμα μας, αλλά και το σώμα του φίλου, του συντρόφου, του παρτενέρ μας.