Βιταμίνη D και για τη στύση!

Η βιταμίνη D είναι γνωστή σε όλους μας, ως η βιταμίνη του ήλιου, μια και παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας με την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, η βιταμίνη D μπορεί να προσληφθεί μέσω τροφών, αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής. Το παράδοξο με τη βιταμίνη D είναι ότι παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, ολοένα και συχνότερα παρατηρούμε περιπτώσεις ένδειας βιταμίνης D. To γεγονός αυτό οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και εργασίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολύ λίγες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού με τη διατροφή. Ακόμη, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, τη χρήση αντηλιακών, τα ρούχα, επηρεάζεται και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ποια όμως είναι η σχέση της βιταμίνης D και του στυτικού μηχανισμού; Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη D, συνδέεται τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα με το στυτικό μηχανισμό. Έτσι λοιπόν, άνδρες με έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους, εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμμάτων και περιφερικών αγγειοπαθειών, υποστηρίζοντας τη συσχέτιση της έλλειψης με κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες για την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία των αγγείων και τη στυτική δυσλειτουργία, όπως είναι η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Παράλληλα, η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο εκτός από την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, στη ρύθμιση και δράση της τεστοστερόνης, ορμόνης ιδιαίτερα σημαντικής για τη σεξουαλική υγεία. Τέλος, η βιταμίνη D παίζει ιδιαίτερα σημαντικό και άμεσο ρόλο στη σύνθεση ενζύμων και χημικών σημάτων τα οποία προκαλούν αγγειοδιαστολή στο πέος, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρωση του πέους με αίμα και την επίτευξη της στύσης.

Η πολυεπίπεδη δράση της βιταμίνης D στο στυτικό μηχανισμό φαίνεται ότι ανοίγει ένα νέο δρόμο τόσο στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και στην πρόληψή της. Το κομμάτι της πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι η αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία, προηγείται της αγγειακής αιτιολογίας καρδιακής ανεπάρκειας. Οι καταστάσεις αυτές, μοιράζονται κοινούς αιτιολογικούς μηχανισμούς και παθολογίες, άρα και κοινούς τρόπους πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης. Παράλληλα, η βιταμίνη D, συμμετέχει σε μια πληθώρα διεργασιών και μηχανισμών στο ανθρώπινο σώμα, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση μιας συνολικά καλής υγείας.

Ο έλεγχος της βιταμίνης D αποτελεί σήμερα μια απαραίτητη εξέταση στον έλεγχο της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορεί να αξιολογηθεί με μια απλή εξέταση αίματος και να υποκατασταθεί πολύ εύκολα με συμπληρώματα διατροφής ή ακόμα και με ειδικές τροφές που έχουν εμπλουτιστεί ειδικά για το σκοπό αυτό και φέρουν ειδική σήμανση. Σε κάθε περίπτωση, η βιταμίνη D διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική και συνολική υγεία και η έγκαιρη διάγνωση της έλλειψής της, είναι σε θέση να βοηθήσει στον έλεγχο των καταστάσεων που μπορεί να δημιουργήσει.